MARXA

HISTÒRIA D'UNA BANDA DE ROCK AND ROLL

 

Martorell, abril del 1977 (terrassa d'estiu del Bar Catalunya)

 

Els grups de rock Black Velvet i Stock Music Crash acaben de passar a la història. Alguns dels seus components, tot prenent unes birres, parlen d'un nou projecte: MARXA. Són el Juan Pedro Santos (bateria), el Quim Alemany (guitarrista), el Tatano Alemany (futur guitarrista) i l'Àlex López (baixista i cantant), que decideixen tirar endavant. Als pocs dies comencen els assajos al soterrani del Bar Sevilla (propietat dels pares del Juan Pedro).

Com ja s'ha dit, per al Tatano era la seva primera experiència rockera, mentre que el Juan Pedro portava dos anys, com l'Àlex, en el món dels conjunts musicals. El Quim feia un any menys que s'hi havia posat.

Van començar amb versions dels seus intèrprets favorits, però ben aviat van passar a composar temes propis. Utilitzaven indistintament el català, el castellà o l'anglès, depenent del moment, sense entrar en connotacions polítiques o patriòtiques.

El seu debut, el mes de maig d'aquell mateix any va esdevenir a la discoteca Pillo Nerón d'Esparreguera, en sessió doble de tarda i nit. Aleshores el seu mànager era l'amic Rocky Dalmases, probablement el millor que van tenir mai, ja que almenys amb ell sempre cobraven.

Al cap d'uns dies va entrar un cinquè membre al grup, el Raimon Piferrer (piano). Amb ell van actuar al Casal de Gelida: una gran festa per tothom menys per a la seva dona, que el va fer desistir immediatament de continuar al món del rock.

Una nit del mes de juny estaven prenent unes copes al Zeleste del carrer Plateria quan van conèixer el Miki Espuma, que immediatament es va integrar al grup i va anar a viure a Martorell.

 

El Miki va composar un excel·lent tema per al grup, Jenny , i gràcies a ell van poder actuar als macrofestivals de Montjuïc i el Parc Güell, i compartir cartell amb gent tant interessant com Eduardo Bort, Santi Arisa, Marina Rossell, Jaume Sisa, Gualberto Garcia, El Gran Wyoming o Pau Riba. En aquestes dues darreres actuacions esporàdicament els van acompanyar sobre els escenaris la tropa del pintor Ocaña. Després, el Miki va deixar el grup i el va substituir el seu bon amic Panotxa.

Van seguir les actuacions: Sant Esteve de Sesrovires, Masquefa, Esparreguera, Piera…

El Panotxa va aportar al grup cançons com Pets , No seas lesbiana mi amor i Esperando en la puerta del water.

Per aquella època van contactar amb la gent de Cuc Sonat, organitzadors dels primers festivals de punk de l'Estat espanyol. Curiosament MARXA va ser el seu primer fitxatge. Després es van afegir a la tropa Peligro, Mortimer, La Banda Trapera del Rio, Basura i Rock & Roll DAMM.

El desembre del 1977 actuaven al Primer Festival Punk a L'Aliança del Poble Nou, amb Ramoncin & WC com a plat principal. Al gener, ja sense el Panotxa, al segon Festival al Palau dels Esports de Girona. MARXA sortia als diaris, a les revistes i a la televisió. Quina passada!

Se'ls en va anar una mica l'olla, pensaven que estaven al cel i no van saber aprofitar el moment. Van continuar com a quartet actuant arreu de Catalunya fins que va arribar el servei militar.

Després de perdre quasi dos anys fent de soldadets, van reorganitzar la banda amb la incorporació de Paco Márquez al baix.

Van seguir actuant, amb menys freqüència que abans. Els temps estaven canviant. I van entrar en una època de canvis continuats de components, de molt dolentes inversions en monstruosos equips de sonorització, assessorats per mànagers incompetents, fins que tot va acabar com el rosari de l'aurora.

Malgrat tot, MARXA va ser un somni meravellós.

 

pàgina inicial

- Anar a la .. . .... ..PREHISTORIA

- Pagina inici